Galéria

2023.07.10-14 Mályi többgenerációs tábor

Igehirdetések

2023-09-24 - Jakab levele - 09

Loment Péter

Folytatódik orgonánk felújítása

Loment Péter
2014.03.18 22:27:46

„Rengeteg időt és munkát szenteltem az igazi orgonáért vívott harcnak... Mennyi ékesszólással küzdöttem a szép, öreg orgonák halálos ítélete ellen!" Albert Schweitzer 

orgona 1

„Angster József opus 400-as orgonája a magyarországi orgonák kivételes darabja. Nemcsak mérete teszi azzá, hanem elsősorban a stílustisztasága, a gyönyörű tónusú megszólalása. A hangszernek megkülönböztetett gondoskodást kell kapnia, hogy a benne levő értékek el ne vesszenek, és az orgona a magyar hangszerkultúra használható darabjává váljon." Pálúr János orgonaművész véleménye, 2001. 

Orgonánk történetének megtekintéséhez kattintson ide!


 

 

orgona 2

„A monumentális mű eredeti sípanyaga és egyes megszólaló részeinek hangja a kor jellegzetességeit híven tükrözi.  Hangszertörténeti értéke páratlan." Apertum Kft,2008. 

 


 

orgona 3

„A hajdúböszörményi Bocskai téri Református Templom orgonája... a református egyház legnagyobb Angster orgonája. A hazai orgonaállomány kiemelkedő és különösen védendő darabja." Varga László orgonaépítő, 2008. 

 


 

orgona 4

 „Minden idők leghíresebb magyar orgonaépítő cégének ez volt az addigi legnagyobb pneumatikus rendszerű orgonája, melyet későbbiekben is csupán a budapesti Szent István Bazilikába 1905-ben épített hangszere szárnyalt túl, így korának csodált orgonája volt. A hangzás és a technika kiforrott szimbiózisa elválaszthatatlan egységgé áll össze ebben a műalkotásban." Szabó Balázs orgonaművész, orgonaszakértő, 2013.