Megkezdődött az orgonasípok felújítása

A Templomi Orgona Megmentéséért Alapítvány kuratóriuma által 2023. október 8-i koncerten meghirdetett „Fogadjon örökbe egy orgonasípot!” akció nagyon jó visszhangra talált a városban, a vállalkozók és a magánszemélyek körében egyaránt. ... 

 

' />
Galéria

2024.02.02-04. Házaspáros és ifis hétvége

Igehirdetések

2024-05-12 - 2024 konfirmáció

Lomentné Szopkó Tünde

Megkezdődött az orgonasípok felújítása

Loment Péter
2024.01.29 11:02:22

 

 

Megkezdődött az orgonasípok felújítása

A Templomi Orgona Megmentéséért Alapítvány kuratóriuma által 2023. október 8-i koncerten meghirdetett „Fogadjon örökbe egy orgonasípot!” akció nagyon jó visszhangra talált a városban, a vállalkozók és a magánszemélyek körében egyaránt.

December 31-ig 5,4 millió Ft került az alapítvány számláira, amely összeg január 25-re 8.2 millióra gyarapodott. Nagy kedvvel adakoztak azok a támogatóik is, akik nem kívántak sípot örökbefogadni.

Hála az adományozóknak, a sípokat örökbefogadóknak, illetve a hagyományos formában támogatóknak, 2023 decemberében megkezdődhetett az opus 400-as Angster orgona sípjainak felújítása.

December elsején Szabó Balázs a III. manuál sípanyagából a legsérültebbeket, mintegy 350 darabot szállított el a műhelyébe, melyeket január 25-én hozott vissza, felújítva (ezeknek egy része látható a képen).

A következő, mostani szállítmányába, mintegy 500 darab került, a III. manuál maradék sípjai, és az I. Manuál sípanyagából a legsérültebbek. Sok munka van még hátra, hiszen opus 400-as orgonának közel 3000 sípja van. Egy-egy síp felújítása átlagosan 3-4 restaurátori munkaórát vesz igénybe.

Vannak olyan örökbefogadók is, akik átvállalják a „sípjuk” felújítási költségét is. Köszönjük a felajánlásukat.

Mivel többen jelezték támogatóink közül, hogy inkább kerülnék a nyilvánosságot, eltekintünk a támogatók névsorának közreadásától.

Az alapítvány kuratóriuma reméli, hogy a következő hónapokban támogatóik köre tovább fog bővülni, az adakozókedv nem csökken, s ebben az esetben a nyár végére befejeződhet a sípok restaurálása, illetve a néhány hiányzó síp pótlása. És ha minden az elképzeléseink szerint halad, akkor 2024 karácsonyán megszólalhat az opus 400-as orgona templomunkban.

Balogh Gyárfás kuratóriumi elnök

Orgonasípok 2